Single Blog Title

This is a single blog caption

Campionatul Mondial de Ju-Jitsu Seniori 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

             Departamentul de Ju-Jitsu al Federației Române de Arte Marțiale revine de la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu seniori 2023 cu 5 medalii (1 de aur, 2 de argint și 2 de bronz), performanță care a clasat țara noastră pe locul 10 din 41 țări participante. Campionatul Mondial de Ju-Jitsu a fost organizat în Ulaan Baatar, Mongolia, și a reunit la start 475 de sportivi.

Lotul de Ju-Jitsu seniori al României a cuprins doar 8 sportivi, care au concurat la cel mai înalt nivel și ne-au făcut mândri de ei, prin rezultatele obținute:

Ramona Lixandru (C.S. Dinamo București) a cucerit titlul de Campioană Mondială la Fighting feminin, -57 kg, după 4 victorii. Ramona a trecut primul tur al competiției de o sportivă din Kazakhstan, pe care a învins-o prin Full Ippon (superioritate tehnică în toate cele 3 părți ale luptei). În sferturile de finală, sportiva noastră a învins o sportivă din Germania, cu scorul de 13-10. Semifinala a pus-o pe Ramona față în față cu sportiva belgiană Licai Pourtois, numărul 1 mondial, Campioana Mondială și Europeană en titre. Conducând aproape tot meciul, sportiva noastră și-a destabilizat adversara, care a executat două tehnici de lovire interzise, ceea ce a dus la descalificarea acesteia. Finala disputată în compania sportivei daneze Rebekka Dahl a fost câștigată fără emoții de sportiva româncă, cu scorul de 15-4.

Campioană Europeană a categoriei -52 kg în anul 2021, Vicecampioană mondială (2022) și medaliată cu bronz la Campionatul European (2022), Ramona își adaugă în palmares cea mai strălucitoare medalie mondială.

Cele două titluri de Vicecampioni Mondiali au fost cucerite de perechea Genoveva și Ionuț Dobre (C.S. Budo Seishin București). Parteneri în viață și pe tatami, Genoveva și Ionuț au cucerit argintul atât în proba de Duo mixt, cât și în cea de Show mixt.

În cadrul disciplinei Show mixt, Genoveva și Ionuț Dobre ne-au obișnuit de-a lungul anilor cu rezultate excepționale. Vicecampioni Mondiali (2022), medaliați cu bronz la Campionatul Mondial (2021) și două ori Vicecampioni Europeni (2021 și 2022), pornind din poziția de capi de serie numărul 3, sportivii noștri au avut o evoluție deosebită, obținând 47 puncte la execuție, surclasând perechile din Vietnam (38,5 p) și Mongolia (42 p), și fiind depășiți numai de echipa Thailandei (49 p).

Proba de Duo mixt, disputată pentru prima dată după noul regulament de concurs al Federației Internaționale de Ju-Jitsu (JJIF), ne-a ținut cu sufletul la gură până la final. După prima rundă, în condițiile unor modificări de procedură introduse în ultimul moment de organizatori, echipa noastră se găsea doar pe locul 7. Genoveva și Ionuț au avut o evoluție excelentă în runda a 2-a, reușind că urce până pe locul 4 și obținând, astfel, la limită, calificarea în semifinala categoriei. Prestația din semifinală a fost excepțională, sportivii români reușind să se califice în finală, depășind echipa Germaniei (Campioni Mondiali și Europeni en titre, câștigători ai World Games 2022). În finala împotriva Thailandei, sportivii noștri au evoluat la capacitate maximă, obținând în final medalia de argint și titlul de Vicecampioni Mondiali, care se adaugă în palmares medaliei de bronz obținută la Campionatul European din anul 2021).

Cele două medalii de bronz ale României au fost cucerite de sportivii Ionuț Dobre și Doru Galan (C.S. Budo Seishin București), în cadrul probelor Duo masculin și Show masculin.

Ionuț și Doru au câștigat medalii la Campionatele Mondiale și Europene de Ju-Jitsu, în cadrul disciplinei Show masculin, încă de la introducerea acesteia. Sportivii noștri sunt dubli Vicecampioni Mondiali (2019 și 2021), medaliați cu bronz la Campionatul Mondial (2018), tripli Campioni Europeni (2018, 2019 și 2022), câștigători ai medaliilor de bronz (2021). Pornind din poziția de capi de serie numărul 4, sportivii români au urcat pe cea de a treia treaptă a podiumului, în urma perechilor din Austria și Thailanda.

În cadrul probei Duo masculin, Ionuț și Doru aveau deja în palmares 3 medalii de bronz la Campionatele Europene (2019, 2021 și 2022) și 1 medalia de bronz la Campionatul Mondial  din anul 2019.

Sportivii noștri au urcat încă din prima rundă pe poziția a 4-a în categorie, câștigând apoi grupa de calificare pentru semifinale. În cadrul semifinalei, Ionuț și Doru au evoluat foarte bine și au obținut 192 puncte, fiind depășiți de echipele Germaniei (201 p) și Austriei (210 p), obținând astfel o meritorie medalie de bronz.

Lotul de seniori ai României a cuprins încă 4 sportivi, care ne-au reprezentat cu onoare:

Ovidiu Tudor (C.S. Dinamo București), sportiv aflat încă la vârsta junioratului, a obținut locul V în cadrul categoriei Fighting -56 kg, fiind depășit în meciul pentru medalia de bronz de către sportivul francez Ryan Cherif. Ovidiu este Campion Mondial și dublu Campion European al categoriei -56 kg (U21), fiind un sportiv de viitor pentru țara noastră.

Rinu Trașcă-Staicu (C.S. Akari București), cel mai în vârstă sportiv înscris în competiție (aproape 47 ani), a ocupat locul IX în cadrul probei de Fighting -94 kg (16 participanți în categorie) și locul XIII la proba Ne-Waza -94 kg (22 participanți).

Marc Bălășescu (C.S. Absoluto București) a ocupat locul IX în cadrul categoriei Ne-Waza -85 kg (25 sportivi în categorie).

Adina Oancea (C.S. Absoluto), accidentată în primul meci, a ocupat poziția a 13-a în cadrul categoriei Ne-Waza -45 kg.

Felicitări tuturor sportivilor, antrenorilor și tuturor celor care au contribuit la obținerea acestei performanțe deosebite!

Comisia Organizare Competiții – Dept. JJ (FRAM)

Comunicatul în format PDF – Comunicat de presa – Rezultate CMJJ seniori 2023

Leave a Reply

Translate »